протест във Франция
протест във Франция / БГНЕС
Стотици протестираха във Франция срещу предстоящото утре посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху и против признаването на Ерусалим от САЩ за столица на Израел, предаде Франс прес.

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел
 
Около 400 души се събраха в Париж на площада на Републиката по покана на организациите "ЕвроПалестина" и "Солидарност Франция Палестина" според присъствал журналист на АФП.
 
"Не Тръмп определя международното право. Няма избран народ!", заяви Оливия Земор от "ЕвроПалестина" пред събралите се, които развяваха палестински знамена.

протест във Франция
БГНЕС

"Ерусалим, палестинска столица", скандираха участниците в митинга. Те определиха като срамна срещата между Нетаняху и френския президент Еманюел Макрон, която е планирана за утре в Париж.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Ерусалим
 
Около 300 души се събраха в град Лион с палестински знамена и плакати "Палестина ще живее, Палестина ще победи".
 
"Решението на Доналд Тръмп подпали барутния погреб", заяви пред АФП Жером Фенел, председател на "Колектив 69 Палестина" и организатор на протестите в Лион.

Северна Корея нарече Тръмп „изкуфял“ и „слабоумен“

протест във Франция
БГНЕС

"Сега трябва Европа да поеме инициативата. И срещата в неделя между Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху може да е добър повод да надигнем глас", добави той.
Около 30 души се събраха в северния град Лил към обяд по призив на организацията "Солидарност Франция Палестина".

протест във Франция
БГНЕС

Признаването на Ерусалим за израелска столица "има за цел да подпали барутния погреб", заяви Мирей Габрел, финансова директорка на асоциацията. Тя изрази съжаление за лицемерната според нея позиция на Макрон, който порица решението на Тръмп и в същото време се среща с Нетаняху.
БТА