/ iStock/Getty Images
Иран екзекутира днес дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, осъден на смърт за тероризъм, съобщи новинарската агенция на иранската съдебна власт "Мизан", цитирана от Франс прес.

"Осъденият на смърт Хабиб Фараджолах Чааб ..., ръководил терористичната група "Харакат ан Нидал", бе екзекутиран тази рано сутрин", уточни "Мизан".

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда миналата година по обвинение, че е ръководил арабска сепаратистка група, замесена в атентата през 2018 г. срещу военен парад, при който загинаха 25 души, и в още няколко бомбени нападения.

Иран съобщи през 2020 г., че иранските сили за сигурност са задържали Фараджолах Чааб в чужбина, без да уточнява къде и как е бил заловен.

Чааб беше обвинен, че е ръководил "Арабското движение за борба за освобождение на Ахваз" (другото название на "Харакат ан Нидал", бел. ред), което са бори за създаване на отделна държава в богатата на петрол югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и извършвала "множество терористични актове", съобщиха държавни медии.

Арабите и други малцинства отдавна твърдят, че са обект на дискриминация в Иран - нещо, което Техеран отрича, отбелязва Ройтерс.
Алексей Маргоевски/БТА