Икономиката бе основна тема в словесния двубой Байдън – Пейлин
Икономиката бе основна тема в словесния двубой Байдън – Пейлин / снимка: БГНЕС

Икономиката, която е най-големият повод за притеснение на американските избиратели, беше централна тема в телевизионния дебат между демократа Джоузеф Байдън и републиканката Сара Пейлин. Той се състоя в университета "Вашингтон" в Сейнт Луис, щата Мисури.

Байдън заяви, че републиканският кандидат за Белия дом Джон Маккейн нарекъл основите на американската икономика силни, точно когато се разрази кризата на Уолстрийт. "Това показва, че той не е в час", отбеляза сенаторът от Делауеър.

Байдън защити плановете на кандидат-президента на демократите Барак Обама да вдигне данъците на американците, печелещи над 250 000 долара годишно, като увери, че това е справедливо и добави, че средната класа заслужава данъчни облекчения.

Сара Пейлин отвърна, че Маккейн е имал предвид американската работна сила и изтъкна, че Барак Обама ще вдигне данъците и ще нарани американските работници, вместо да им помогне. "Американците жадуват за нещо ново и различно", заяви губернаторката на Аляска. Защитавайки имиджа си на обикновена американка, Пейлин посочи, че за да разбере човек положението с икономиката, е достатъчно да придружи децата си на футболен мач и да попита родителите. "Обзалагам се, че ще чуете колко ги е страх", заяви тя и увери, че двамата с Джон Маккейн са "бунтарите", които ще реформират системата.