/ Thinkstock/Getty Images
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази съжаление вчера в Люксембург за липсата на напредък в изпълнението от Москва на споразуменията за прекратяване на боевете в Източна Украйна, което е условие за вдигане на икономическите санкции на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Европейците не одобряват идеята за връщане на Русия в Г-7

Лидерите на страните в ЕС трябва да решат в четвъртък, на срещата в Брюксел, дали ще удължат тежките икономически санкции, наложени през 2014 г., на които Москва отвърна с ембарго над западните храни.

Путин: Русия има интерес ЕС да бъде единен и процъфтяващ

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини
БГНЕС

"Не е тайна. Вдигането на санкциите е свързано с изпълнение на Минските споразумения. Но няма никакъв резултат, за съжаление", каза Могерини на пресконференция след среща с външните министри на страните в ЕС. "Санкциите не са самоцелни. Те са инструмент, а не цел", подчерта върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

ЕС удължава с още шест месеца санкциите срещу Русия

Санкциите са наложени на руски банки, отбранителни фирми и петролни компании и забраняват на европейците да правят финансови инвестиции в Русия. Те бяха наложени през лятото на 2014 г., в разгара на кризата в Украйна, няколко месеца след като Русия анексира Крим и проруските бунтовници предприеха настъпление в Източна Украйна, напомня АФП. Освен това ЕС наложи санкции на близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин. Техните авоари в европейски банки са блокирани и те нямат право на визи за ЕС.

Лавров: Надяваме се ЕС да преодолее инерцията на русофобското мислене

Тежките санкции тровят отношенията между Брюксел и Москва, отбелязва АФП. Новото популистко правителство на Италия иска санкциите да бъдат отменени.
 
БТА