И унгарският президент бойкотира срещата в Ялта
И унгарският президент бойкотира срещата в Ялта / снимка: БГНЕС, архив

Новият президент на Унгария Янош Адер няма да участва в срещата на върха на Централна Европа, която ще се състои идната седмица в Украйна, за да изрази безпокойството си от положението на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко, предаде Франс прес.

Откриването на срещата на върха в Ялта е предвидено за 11 май, когато Адер встъпва в длъжност, уточни говорител на унгарското външно министерство.

В отделно изявление министерството посочи, че Адер в този ден е зает с "неотложни официални ангажименти" и същевременно смята за напълно оправдани неотдавнашните международни критики към последните събития в Украйна.

Киев не е положил никакви сериозни усилия да спазва човешките права на затворниците си, сред които Юлия Тимошенко и други критици на режима, изразява съжаление унгарското външно министерство.

Най-малко седем президенти от ЕС се отказаха да отидат в Украйна за срещата на върха на Централна Европа. Европейската комисия и Австрия обявиха, че ще бойкотират Европейското първенство по футбол, което се организира съвместно от Украйна и Полша и ще протече от 8 юни до 1 юли.

Бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко бе пратена в затвора през август 2011 г., а през октомври бе осъдена на седем години затвор за злоупотреба със служебно положение, припомня БТА. Тя започна гладна стачка в знак на протест срещу малтретирането на което казва, че била подложена.

Междувременно лидерът на главната полска опозиционна партия призова финалът на европейското футболно първенство да бъде преместен от Киев във Варшава в знак на протест срещу предполагаемото лошо отношение на украинските власти към Тимошенко.

Полша и Украйна си поделят домакинството на Евро 2012, което трябва да започне на 8 юни. Финалът е на 1 юли в Киев.

Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", написа в блога си, че УЕФА би трябвало да прехвърли финалния мач от Киев във Варшава. Всяка друга реакция би била равнозначна на мълчаливо съгласие с недемократичните действия на украинското правителство, обосновава призива си Качински. Според него ситуацията, в която се намира Тимошенко е "символ на крещящите нарушения на правата на човека в Украйна".

Предложението на Качински за промяна на мястото, където да се играе финалът, не намира обаче подкрепа в Полша, отбелязва Ройтерс. Полските власти разкритикуваха отношението на украинските власти към Тимошенко, но твърдо заявиха, че не одобряват призивите за бойкот на мачовете, които ще се играят в Украйна. Президентът Бронислав Коморовски каза, че Западът не бива да бойкотира Украйна по време на първенството, защото това ще навреди на европейските й амбиции и ще тласне бившата съветска република отново в прегръдките на Москва.