Хюман райтс уоч” призова ЕС да поеме водеща роля в опазване на човешките права
Хюман райтс уоч” призова ЕС да поеме водеща роля в опазване на човешките права / netinfo
Европейският съюз трябва да поеме водещата роля като международен пазител на правата на човека, тъй като репутацията на САЩ е опетнена заради жестокото отношение на американците към предполагаемите терористи, се казва в доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът от 556 страници отбелязва, че липсва истински лидер в борбата срещу нарушенията на човешките права. САЩ са загубили доверието в тях като държава, която ефективно насърчава човешките права, каза изпълнителният директор на базираната в Ню Йорк организация Кенет Рот. Усилията на ЕС обаче да постигне единодушие между различните страни членки изискват толкова енергия, че подкопават възможностите на Брюксел, добави Рот.

В Ирак положението на човешките права силно се влоши през 2006 г., отбелязва докладът. Продължаващият въоръжен конфликт придобива все повече религиозен характер и редица анализатори виждат началото на гражданска война, сочи той. В края на 2006 г. Афганистан бе на ръба отново да се превърне в убежище за престъпници и екстремисти, погазващи човешките права, особено на жените и децата, предупреждава "Хюман райтс уоч".

Правата на човека в Иран, особено на свободата на мисълта и на събиране, се влошиха през 2006 г. Правителството редовно подлага на мъчения и нехуманно отношение задържани дисиденти, сочи документът. Севернокорейските власти не допускат нито свобода на информацията, сдруженията, движението и религията, нито организираната политическа опозиция, съществуването на профсъюзи и независимо гражданско общество, посочва докладът.

Мъченията, липсата на справедлив съдебен процес и екзекуциите остават повод за силно безпокойство. Организацията установява и силно влошаване през 2006 г. на положението с човешките права в Китай, където властите се противопоставят на нарастващото социално недоволство с по-стриктен контрол над печата и интернет.