Християните в Близкия изток застрашени от британската политика в Ирак?
Християните в Близкия изток застрашени от британската политика в Ирак? / netinfo

Християните в Близкия изток са изложени на безпрецедентен риск от недалновидната и невежа политика на британското правителство и неговите съюзници в Ирак, заяви Кентърбърийският архиепископ д-р Роуан Уилямс във вестник "Таймс".

В необичайната си критика д-р Уилямс обвинява премиера Тони Блеър и САЩ, че са застрашили живота и бъдещето на хиляди християни в Близкия изток, смятани от съгражданите си за привърженици на "западните кръстоносци".

Архиепископът на Кентърбъри изтъква, че систематично е било пренебрегвано предупреждението, че западната военна намеса ще изложи на риск цялото християнско население в Близкия изток. Той е подкрепен от епископите от цялата Англиканска църква, които са на мнение, че християните в Близкия изток плащат цената за хаоса в Ирак, след като британското правителство не се е вслушало в предупрежденията им за последиците от военната акция, отбелязва вестникът.

В статията си, адресирана от Витлеем, където броят на християните се е стопил до една четвърт от предишния, той изтъква, че в някои близкоизточни страни, където отношенията между мюсюлмани и християни винаги са били добри, екстремистките атаки срещу християни осезаемо са зачестили.

Д-р Уилямс бе на посещение в Израел заедно с католическия архиепископ на Уестминстър кардинал О'Конър, епископ Нейтан Хофванисян, глава на Арменската църква във Великобритания, и Дейвид Кофи, глава на Баптисткия световен алианс.