Холандският премиер е против излизане на Великобритания от ЕС
Холандският премиер е против излизане на Великобритания от ЕС / Guliver/Getty Images

Холандският премиер Марк Рюте изрази днес надежда, че британските гласоподаватели ще решат на референдума на 23 юни страната им да остане в ЕС. Рюте подчерта, че съюзът се нуждае от такава стратегически важна страна със силни традиции в търговията и мореплаването като Великобритания, предаде Ройтерс.

"Великобритания е свободна пазарна икономика, отворена навън, точно както Холандия. И двете страни са свикнали с мореплаването, търговията и работата с открити граници. Много е важно една такава страна да остане", подчерта Рюте пред конференция на евродепутати в Хага. Холандия е ротационен председател на ЕС в момента.

"Свидетели сме на голяма нестабилност в света. Ако една от най-големите икономики от ЕС напусне, в много столици извън Европа ще гърмят шампанско, а аз не желая това", добави Рюте.

Камерън: Изгубено десетилетие чака Великобритания, ако излезе от ЕС

Преди него председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че в деня, в който британците напуснат ЕС, "нашите външни врагове ще отворят бутилка шампанско и ние трябва да направим всичко възможно да помрачим техния празник".

Марк Рюте заяви също, че е пълен противник на референдумите. Той нарече катастрофален резултата от референдума в Холандия през април за споразумението между Европейския съюз и Украйна, предаде АФП.

"В Холандия имахме референдум и това доведе до катастрофални резултати. Аз съм пълен противник на референдумите и наистина съм категорично против референдуми за многостранни договори", продължи премиерът Рюте. "Това е съвсем безсмислено. Не може една страна да решава за цяла Европа дали да подпише или не договор с друга държава", каза Рюте.

Британците "на кантар" за бъдещето си в или извън ЕС

Въпросът за референдумите е особено актуален, тъй като предстои идната седмица британците да решат с референдум дали да останат или да напуснат ЕС.

След референдума за споразумението с Украйна Рюте поиска време, за да води преговори с европейските партньори на Киев и увери, че правителството му ще предложи решение на въпроса през април. Холандия, която е ротационен председател на ЕС до края на юни, е единствената държава в съюза, която не е ратифицирала споразумението с Украйна, напомня АФП.

Източник: БТА