/ Guliver/Getty Images
Ливанската групировка "Хизбула" съобщи, че е изстреляла ракети по израелска позиция в село Манара и в отговор е получила израелски артилерийски обстрел, което е последната размяна на огън в най-тежката ескалация на насилието по границата от 17 години насам, предаде Ройтерс.

Подкрепяната от Иран организация заяви, че 13 нейни бойци са били убити при атаки от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" нападна Южен Израел и израелските сили започнаха контранастъпление в Газа. "Хизбула", която през 2006 г. бе във война с Израел, каза, че е поразила израелската позиция в Манара с управляеми ракети, както и че бойците ѝ са атакували днес още четири израелски позиции.

Израелската армия по-рано съобщи, че от територията на Ливан към Израел са изстреляни най-малко две противотанкови ракети, които са ударили селото, но не са причинили щети. "Хизбула" заяви, че е напълно готова да участва в конфликта с Израел, но източници, запознати с организацията, казаха, че целта на нападенията е да отклонят вниманието на израелската армия, без да откриват нов голям фронт.

Министърът на отбраната на Израел каза на 15 октомври, че страната няма интерес да воюва по северната си граница и че ако "Хизбула" спре атаките си, Израел ще запази ситуацията там такава, каквато е била.

По-рано днес няколко страни, сред които САЩ, Великобритания и Германия, призоваха гражданите си да не предприемат пътуване към Ливан, а тези, които вече са в страната, да я напуснат възможно най-скоро.
 
Анелия Пенкова/БТА