Хиляди работници липсват от списъците с имигранти на Острова
Хиляди работници липсват от списъците с имигранти на Острова / БГНЕС

Общинските съвети във Великобритания поискаха допълнителни средства от правителството, за да покрият услугите за хиляди работници имигранти, които не фигурират в официалните списъци, предаде Ройтерс.

Те призоваха централните власти да отпуснат 250 милиона лири стерлинги (520 милиона долара) за създаване на фонд за непредвидени разходи. Целта е да бъдат подпомогнати районите, където са се установили голям брой имигранти. Асоциацията на местните власти оправда искането си с подценяването на реалния брой на пристигащите във Великобритания чужденци в официалната статистика, информира БТА.

В страната тази седмица се разрази полемика, след като министърът на вътрешните работи Джаки Смит призна в понеделник, че на британска територия работят 300 хиляди чужденци повече, отколкото е предполагало правителството, и реалният им брой е 1,1 милиона.

Стотици хиляди имигранти дойдоха във Великобритания през последните години, много от които от източноевропейските страни, които се присъединиха към Евросъюза през май 2004 г., отбелязва Ройтерс. Асоциацията на местните власти заяви, че това е поставило под напрежение обществените услуги като образованието, здравеопазването и жилищното настаняване в някои райони.

Част от парите за тези услуги са отпускани от централното правителство въз основа на официално регистрираните в съответната община имигранти. Според асоциацията средствата са крайно недостатъчни, тъй като много имигранти не са включени в официалните списъци.

Основните британски партии се обединяват около мнението, че имиграцията е допринесла за укрепването на икономиката през последното десетилетие. Според правителствени данни около половината работни места, създадени от идването на лейбъристите на власт през 1997 г., са били заети от имигранти и въпреки това остават 600 хиляди свободни работни места.

Някои критици обаче се опасяват, че имигрантите ще отнемат работни места на британците и ще поставят под напрежение обществените услуги. В отговор правителството съобщи във вторник, че ще запази трудовите ограничения за българи и румънци, чиито страни се присъединиха към Европейския съюз на 1 януари.