Хилари Клинтън в Израел и палестинските територии
Хилари Клинтън в Израел и палестинските територии / снимкa: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ ще посети Западния бряг на река Йордан и Израел на 3 и 4 март, съобщи високопоставен палестински служител, цитиран от АФП.

 

Това ще е първата официална визита на Хилари Клинтън в района. Тя ще пристигне тук след участието си в конференцията на страните донори за Газа на 2 март в Египет, посочи пред АФП главният преговарящ на палестинците Саеб Еракат.

 

Посещението става в момент, когато лидерът на израелската десница Бенямин Нетаняху е натоварен да сформира новото правителство на страната, и месец и половина след края на израелската военна операция в Ивицата Газа. Нашите разговори с Джордж Мичъл и Хилари Клинтън ще бъдат на теми за програмата на бъдещото израелско правителство и до каква степен то възнамерява да зачита сключените досега споразумения, разрешаването на конфликта на основата на две държави и прекратяването на израелската колонизация в палестинските територии, посочи Еракат.

 

Президентът Абас ще заяви на американската администрация, че ако израелското правителство не взема под внимание тези пунктове, няма да бъде смятано като партньор в мирния процес, добави той.