/ БГНЕС, архив
Косовският президент Хашим Тачи обяви създаването на армия на Косово. Той съобщи днес, че скоро в парламента ще са налични промени в Закона за силите за сигурност, чрез които армията ще бъде трансформирана.
 
"През следващите дни, в съответствие с моите конституционни правомощия, ще бъдат предприети действия за легална трансформация на дългоочакваната армия на Косово, която ще се превърне в реалност, благодарение на новия Закон за силите за сигурност", каза държавният глава при посещение в казармата "Адем Яшари" в Прищина.
 
Той добави, че "страната трябва да засили ролята и задълженията на армията си, за да се защитят суверенитета и териториалната цялост, но и да се запазят спокойствието и националните интереси".
 
По неговите думи съседните страни, които имат своя армия, трябва да разберат, че трансформацията на силите за сигурност е стъпка, която е напълно нормална за суверенните и независими държави.
 
Премиерът Иса Мустафа също изрази задоволство от новината.
 
"Горди сме с нашите сили за сигурност, в които виждаме армия, гарантираща мир и стабилност не само в региона, но и извън нея, и е бъдеща членка на Северноатлантическия алианс", посочи Мустафа.
 
БГНЕС