Хага осъди бивш конгоански лидер, вербувал и използвал деца като войници
Хага осъди бивш конгоански лидер, вербувал и използвал деца като войници / снимка: Reuters

Международният наказателен съд осъди на 14 години затвор бившия конгоански военен лидер Томас Лубанга, признат за виновен във военни престъпления в ДР Конго по време на гражданската война през 2002-2003 г., съобщи Франс прес.

Времето, прекарано в предварителния арест от 2006 г. насам, ще бъде приспаднато от присъдата, уточни съдията Ейдриън Фълфорд по време на публично заседание в Хага.

Това е първата присъда в историята на МНС, която действа от 2003 г. насам, отбелязва АФП.

Обвинението бе поискало през юни 30 години затвор за 51-годишния Лубанга, който през март бе признат за виновен, че е използвал деца като войници в бойни действия в региона Итури, предава БТА. Магистратите обаче взеха предвид смекчаващи вината обстоятелства - Лубанга "постоянно сътрудничеше на Съда през цялото времетраене на процедурата, при все че поради поведението на обвинението бе подложен на постоянен и неоправдан натиск".

Самият конгоанец пледира невинен по време на процеса, продължил от януари 2009 до август 2011 г.

Защитата още не е поискала разрешение да подаде апелативна жалба срещу съдебното решение от март, когато Лубанга бе признат за виновен. Тя ще може да апелира срещу него и срещу днешното решение в течение на 30 дни, след като осъденият бъде запознат с текста на присъдата, написана на английски, в превод на френски език, уточнява АФП.