/ iStock/Getty Images
Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиването на пето поколение стелт многоцелеви изтребители, разработени от американската компания Lockheed Martin. Това съобщи в понеделник вечерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън след разговорите им в Белия дом, предаде гръцкият телевизионен канал ERT.
 
„Ще продължим дългосрочното сътрудничество между нашите отбранителни индустрии, ще започнем сътрудничество за придобиването на F-35. Надявам се, че можем да добавим този фантастичен самолет към арсенала на нашите въоръжени сили. Радвам се, че в петък Lockheed Martin официално изрази интереса си да инвестира в гръцката индустрия“, подчерта Мицотакис.
 
Премиерът на южната ни съседка подчерта, че Балканите са крехък регион и „е необходимо да запазим европейската им перспектива жива“. „Гърция е стълб на регионалния просперитет и сигурност. Ние търсим мирни начини за преодоляване на различията ни с нашите съседи. Поставяме много акцент върху формата [за сътрудничество] „три плюс едно“, която свързва САЩ с Гърция, Кипър и Израел. И в същото време ще продължим да инвестираме в нашите въоръжени сили, за да стане ясно, че няма да толерираме никакво нарушение на нашата териториална цялост и правата ни. Правим това не само за укрепване на Гърция, но и за югоизточния фланг на НАТО като цяло“, обясни Мицотакис.
 
По думите му връзките между Гърция и САЩ „излизат извън рамките на историята“ и засягат въпроси на отбраната, сигурността, търговията, технологиите и културния обмен. „Имаме много взаимни изгоди“, увери министър-председателят на Гърция.
 
Мицотакис подчерта още, че отношенията между Гърция и САЩ са достигнали своя връх. „<...> На [12 май] гръцкият парламент ратифицира ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни“, припомни Мицотакис, обръщайки се към Байдън. „Това ново сътрудничество включва не само сътрудничество във военноморската област, например относно остров Крит <..>. Това взаимодействие се прояви и в другия ни важен пристанищен град - Александруполис в Северна Гърция. Той се намира само на 500 мили [около 900 км] от украинската граница“.
 
По думите на Мицотакис, освен че е важен за НАТО, Александруполис е и енергиен център, място за бъдещ внос на втечнен природен газ за Балканите и Източна Европа. Той отбеляза също, че Атина ще играе важна роля като източник на евтина електроенергия, произведена от възобновяеми източници от Близкия изток и Африка.
 
Мицотакис изрази мнение, че „в момента задачата за защита на демокрацията е по-спешна от всякога“. Правителственият глава отбеляза, че санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, са много силни, но в същото време, според него, трябва да се вземат предвид техните последици, в частност покачването на цените на енергията. „Следователно ние - ЕС и САЩ - можем да направим много в това отношение заедно, за да намалим цените на енергията, по-специално на природния газ. Тъй като намаляваме зависимостта си от руските въглеводороди, ще е необходимо да използваме покупателната си способност като потребители на природен газ, за ​​да се облекчи това бреме както за домакинствата, така и за бизнеса“, препоръча Мицотакис.
 
Що се отнася до разделения остров Кипър, премиерът помоли Байдън „да използва цялото си влияние, за да продължи процеса на преговори в съответствие с резолюциите на ООН, тъй като никой не може да реши [кипърския въпрос въз основа на създаването на две [отделни] държави на острова“.
 
Мицотакис също така покани американски компании да инвестират по-сериозно в Гърция. „Сега имаме силна икономика, изплатихме дълга към Международния валутен фонд две години по-рано. Създаваме работни места и инвестираме в нови индустрии, като цифрова и чиста енергия“, каза той. Лидерът на кабинета в Атина отбеляза, че „много американски компании, като Microsoft и Pfizer, инвестират за първи път в Гърция <...>“.
 
В заключение Мицотакис покани Байдън да направи ответно посещение в Гърция.
 
ERT