/ iStock/Getty Images
Брутният вътрешен продукт на Гърция е нараснал с над 10 процента през април и май, показват оценки на гръцката централна банка, а същата перспектива предвижда и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ в най-новите си неофициални прогнози, пише електронното издание на в. "Катимерини".

Според оценките на отдела за икономически анализ на централната банка растежът през април на годишна база е бил 9,7 процента, а през май увеличението е около 11 процента. С този темп второто тримесечие вероятно ще регистрира растеж от над 10 на сто, прогнозират икономистите.

Досегашните данни сочат за все по-вероятен базовия сценарий на финансовата институция за икономически растеж от 4,7 процента за цялата 2021 г. Правителството залага на растеж от 3,6 на сто през настоящата година. Неофициалната прогноза на ОИСР визира растеж на гръцкия БВП от 8,1 процента за второто тримесечие, посочва още "Катимерини".

Според анализа на централната банка икономическите данни за последните два месеца говорят за силно възстановяване на икономическата активност благодарение на вдигането на ограниченията заради пандемията. Същевременно се отбелязва, че силното икономическо възстановяване през април и май на годишна база е резултат и от слабата база за сравнение през същия период на миналата година, когато бе в сила строг локдаун в страната. Официалните оценки на Гръцкия статистически институт за първото тримесечие ще бъдат оповестени на 4 юни.

Междувременно гърците са по-големи песимисти в преценката си кога страхът от коронавирусната пандемия ще спре да засяга начина им на живот в сравнение с гражданите на други държави, сочи проучване на "Ърнст енд Янг" /Ernst & Young/.

Въпреки това гърците желаят бързо завръщане към нормалността и смятат, че са по-добре подготвени отколкото гражданите в други страни да се върнат към определени дейности, които са били засегнати в резултат на пандемията.

59 на сто от съседите ни смятат, че страхът от КОВИД-19 ще продължи повече от година, показват данните от анкетата, осъществена в периода 9-15 април в сътрудничество с агенция Ем Ар Би /MRB/.

Последиците от пандемията изглежда тревожат гърците повече отколкото гражданите на други държави, изследвани в глобалното проучване на "Ърнст енд Янг", посочва "Катимерини". Тревогите са най-вече за въздействието върху гръцката икономика /77 процента/ и обществото /66 процента/, както и във връзка с възможността хората да се наслаждават отново свободно на живота /71 процента/. За последствията върху личното си финансово състояние се тревожат 56 процента, а за семейното здраве - 53 процента.
БТА