/ iStock/Getty Images
Гърция обяви, че ще поднови искането си за финансиране от европейските фондове през 2022 г. на разширение на стената по границата си с Турция, предаде Асошиейтед прес.

Пред парламентарна комисия министърът на защитата на гражданите Такис Теодорикакос е казал, че Гърция очаква някои гранични на ЕС страни да продължат да експлоатират миграцията, за да упражняват политически натиск върху страни-членки, като е припомнил скорошната криза на границата на Беларус с Полша и други страни от ЕС.

Наскоро Гърция завърши 26-километров участък от стената на турската граница, с който дължината ѝ достигна до 38 километра.

В началото на 2022 г. трябва да заработи и контролен център за обработка на данни от новоизградените гранични кули за наблюдение, снабдени с камери с голям обхват и многобройни сензори, съобщи Теодорикакос.

Системата, снабдена с изкуствен интелект, има за цел да проследява многобройни инциденти и да уведомява граничните служители за най-сериозните.

"Тази автоматизирана система ни дава много оперативни предимства и ни помага да наблюдаваме целия граничен район", каза министърът.
Той съобщи, че за осем месеца до октомври тази година стената и мрежата за наблюдение са предотвратили 143 хиляди незаконни опити за преминаване на гръцко-турската сухопътна граница. Това е увеличение с 45 процента в сравнение с предишната година.
БТА