/ iStock/Getty Images
Две решаващи денонощия предстоят пред Гърция, през които новите случаи, хоспитализациите и броят на пациентите в спешните отделения ще покажат дали страната е влязва в третата вълна на пандемията и дали се налагат нови ограничения, коментира "Катимерини".

Безпокойство буди ситуацията в Атина и Солун, където се смята за почти сигурно, че скоро степента на риска ще навлезе в "червената" степен, което ще означава, че търговията на дребно ще премине към предаване на стоките извън обекта (click away), а гимназиите ще се върнат към дистанционно обучение.

Засега правителството препоръчва хладнокръвие и строго спазване на съществуващите мерки, но експерти непрекъснато препоръчват затягане на ограниченията. Според правителствени източници в четвъртък ще стане ясно в каква фаза на епидемията се намира страната, за да бъдат взети решения за ограничителните мерки.

Ако експертите преценят, че Гърция официално е в третата вълна на пандемията, на дневен ред са всички възможности. Една от тях е комендантският час да започва в 18 ч., а магазините да затварят в 17 ч. Не се изключва и пълен локдаун за Атика или дори за цялата страна - възможност, която заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас не изключи в интервю за телевизия АНТ1.

Говорителят на правителството Христос Тарандилис отхвърли във вторник тази възможност в момента, но не я изключи като вариант при неблагоприятно развитие на ситуацията.

Вчера в Гърция бяха регистрирани 1261 нови случая на коронавирус. Това е първото денонощие с четирицифрен брой на новозаразените от 35 дни насам.
БТА