Гръцкият парламент прие нови мерки за икономии (ВИДЕО)

/ ThinkStock/Getty Images
Парламентът на Гърция гласува за въвеждане на нови мерки за строги икономии. Това става при нарастващо неодобрение сред гръцкото общество и преди заседанието на страните, които използват еврото - т.нар. "Еврогрупа" на 22 май.
 
Законът е нужен за завършването на втората оценка на изпълнението на изискванията на кредиторите на Гърция.
 
За него гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партията "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент.
 
Спасителната програма на Гърция: по-ниски пенсии и по-високи данъци

Атинската полиция атакува със сълзотворен газ демонстрантите на централния площад в гръцката столица, дошли да протестират срещу законопроекта.
 
В четвъртък вечерта група младежи се опита да разкъса полицейския кордон и да влезе във вътрешния двор на сградата на законодателния орган. Полицаите бяха замеряни с камъни и бутилки със запалителна течност. В отговор силите на реда употребиха сълзотворен газ.
 


Оспорваният закон предвижда поредица от мерки за строги икономии, сред които нови съкращения на заплати и пенсии от 2019 г., намаляване на социалните придобивки и повишение на данъците. Проектът предвижда и възможността за колективни уволнения на служители.
 
Хиляди протестираха в Атина срещу новите мерки за икономии (ВИДЕО)

Гърция вече няколко месеца води сложни преговори с еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Преговорите редовно се прекъсват заради разногласия по реформите на пазара на труда, пенсиите и приватизационните планове, за които настояват кредиторите.
 
Крайният срок за изглаждане на противоречията е 1 юли, когато страната трябва да погаси поредната сума от 7 млрд. евро задължения. Тъй като Атина не разполага с тази сума, тя би могла да избегне банкрута само ако получи нови заеми.
 
Международните кредитори си тръгват от Атина без споразумение

Третата програма за финансова помощ за Гърция в размер до 80 млрд. евро бе приета от страните от еврозоната през август 2015 г., но изисква строги мерки за съкращаване на пенсиите, намаляване на социалните плащания, приватизация на държавна собственост.
 
Именно по реализирането на тази програма за реформи не могат отново да стигнат до взаимно разбирателство Гърция и експертите от европейските институции.
БГНЕС