Грузия – ден след примирието
Грузия – ден след примирието / снимки: БГНЕС

Руските въоръжени сили се завръщат в грузинския пристанищен град Поти и увеличават присъствието си в град Гори, въпреки споразумението за примирие, съобщи Франс прес. Това заяви говорителят на грузинското Министерство на вътшните работи Шота Утиашвили.

По-рано бе съобщено, че руските сили са променили намерението си и не напускат грузинския град Гори на границата с Южна Осетия. Това съобщи говорителят на грузинското вътрешно министерство.

„Цяла нощ те твърдяха, че ще се изтеглят, но промениха намерението си. Грузинските сили вече не влизат в Гори, за да избегнат сблъсъците с руснаците“, каза Утиашвили.

Руските войски ще се изтеглят днес от Гори и там ще се разположат патрули на грузинската полиция. Това съобщи пък секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая. "Изглежда руснаците са взели политическо решение да се изтеглят от Гори. Военното командване ме увери, че ще напуснат Гори в четвъртък и ще се върнат в Русия", добави той. Информацията бе потвърдена от руския генерал Вячеслав Борисов, който уточни, че руски военни ще останат в района на Гори още два дни, след което ще се изтеглят.

Русия приема в Южна Осетия да бъдат изпратени още наблюдатели, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Нямам никакви съмнения, че освен завръщане на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в столицата на Южна Осетия Цхинвали, ние нямаме нищо против там да бъдат изпратени допълнителни наблюдатели“, заяви Лавров по телевизия Вести-24.

Американски военнотранспортни самолети С-17 започнаха да доставят хуманитарна помощ на Грузия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Първият самолет С-17 се приземи в Грузия снощи, а следващият е очакван днес. Помощта се доставя по нареждане на президента Джордж Буш, който след среща снощи с външнополитическия си екип поиска Русия да прекрати незабавно военните действия, да спазва прекратяването на огъня и да изтегли войските си от Грузия.

"Съединените щати подкрепят демократично избраното правителство на Грузия. Настояваме да бъде зачитан суверенитетът и териториалната цялост на Грузия", каза вчера президентът пред журналисти в Розовата градина на Белия дом. Той настоя Русия да гарантира, че всички линии за комуникация и транспорт, включително пристанищата, летищата и пътищата, ще останат отворени, за да бъде доставяна хуманитарната помощ.

Външните министри на 26-те страни от НАТО ще се съберат идния вторник в Брюксел на извънредна среща, посветена на кризата между Русия и Грузия, съобщи Франс прес, като цитира говорителка на НАТО. "Срещата на външните министри ще се състои във вторник и ще започне в 10 ч. (8 ч. по Гринуич"), каза говорителката Кармен Ромеро. Срещата се свиква по искане на Вашингтон, за да се консултира с партньорите за последиците от руските военни действия в Грузия, се казва в съобщение на представителството на САЩ в НАТО.

Посланиците на 26-те страни в НАТО разискваха миналия вторник в Брюксел кризата между Грузия и Русия. Те изслушаха посланика на Грузия в НАТО Реваз Бешидзе, който им предаде искане за военна помощ, посочва АФП. Искането се проучва, потвърди след срещата генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

Отношенията между Русия и НАТО няма как да не се променят след въоръжения конфликт между Москва и Тбилиси, заяви посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от Франс прес. Няма как отношенията ни с НАТО да не се променят, след като господин Яп де Хоп Схефер не каза нито дума за жертвите от грузинското нападение срещу сепаратистката република Южна Осетия, каза Рогозин в интервю пред руската телевизия НТВ.

Схефер вчера изрази надежда от името на НАТО, че информацията за прекратяване на огъня е достоверна. Според него Русия е използвала несъразмерна сила в конфликта. Рогозин нарече изявлението на Схефер лицемерно и безотговорно и порица западните медии. Според него те се занимават с пропаганда в полза на Грузия, която е извършила военни престъпления, добавя Асошиейтед прес.

Франция ще поиска Съветът за сигурност на ООН да одобри нейния план от шест точки за прекратяване на огъня между Грузия и Русия, предаде Асошиейтед прес, като цитира дипломати от ООН. Франция подготвя проект за резолюция, който вероятно ще бъде внесен в Съвета за сигурност преди края на седмицата. Текстът ще гласи, че Съветът за сигурност настоява сраженията незабавно да бъдат прекратени, грузинските и руските войски да се върнат на позициите отпреди избухването на конфликта, да се спазва прекратяването на огъня и да се зачита суверенитета на Грузия, посочва АП.

Според грузинския президент Михаил Саакашвили това означава, че тези комуникационни средства в Грузия ще преминат под американски контрол, но Пентагонът веднага опроверга твърдението му. /БТА/