Грузинският президент подписа план за прекратяване на огъня
Грузинският президент подписа план за прекратяване на огъня / netinfo

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че е подписал план за прекратяване на огъня, предложен от пратеници на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Саакашвили каза, че е подписал документа, предложен от френския външен министър Бернар Кушнер и финландския му колега Александър Стуб. По думите му посредниците от ЕС ще заминат за Москва по-късно днес, за да се опитат да убедят Русия да приеме плана.

Външните министри на групата на седемте най-развити държави Г-7 ще обсъдят на телефонна конференция днес следобед положението в Южна Осетия. Това съобщи британският държавен министър за Европа Джим Мърфи, цитиран от Франс прес.

"Днес следобед ще има телефонна конференция между външните министри на Г-7, за да се увеличи дипломатическият натиск върху Русия. Нещата отидоха твърде далеч. Има териториални и властови спорове в Южна Осетия и Абхазия. Няма никакво оправдание за Русия да бомбардира извън тези зони. Русия разшири конфликта по абсолютно недопустим начин", заяви Мърфи.

Министърът добави, че ако Русия се стреми да дестабилизира грузинското правителство, би било "изцяло недопустимо".

Междувременно руският президент Дмитрий Медведев заяви, че руската военна операция в Южна Осетия скоро ще приключи, предаде Ройтерс.

"Основната част от операцията, чиято цел е да принуди грузинските власти да възстановят мира в Южна Осетия, приключи", каза Медведев. "Цхинвали се намира под контрола на подсиления руски мироопазващ контингент."

Русия е започнала да прехвърля хиляди войници с десетки танкове и самоходни ракетни установки "Ураган" към грузинския бунтовнически регион Южна Осетия, съобщава кореспондент на Ройтерс. Десетки танкове, повечето Т-72, се спускат към границата с Южна Осетия в района на град Бурон. Хиляди руски войници се придвижват от двете страни на планинските пътища, допълва кореспондентът.

Общите загуби на личен състав за руските въоръжени сили в Грузия са 18 убити, сред които един офицер. Останалите са сержанти и войници. Това заяви днес на пресконференция генерал-полковник Анатолий Ноговицин, заместник-началник на руския генерален щаб, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ранени са 52-ма, включително един генерал, командващ армия - Анатолий Хрульов, двама офицери, 49 сержанти и войници. Четиринайсет военнослужещи, всички сержанти и войници, са безследно изчезнали. Руските войски са изгубили в Грузия и четири самолета - 3 машини Су-25 и един Ту-22, добави генерал Ноговицин.

Нарушителите, навлезли в установените зони за сигурност в крайбрежните води на Абхазия, ще бъдат ликвидирани, заплаши руският генерал. Той припомни, че от 9 август кораби на руския Черноморски флот патрулират водите в зоната край бреговете на грузинската сепаратистка република.

Целта е да осигурят условия за защита на руските граждани в Абхазия и да подпомагат руските миротворци в региона. Противоборстващите страни знаят кои са зоните за сигурност и ако някой навлезе в тях, включително през въздушното пространство, ще бъде унищожен, каза генерал-полковник Анатолий Ноговицин.

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.