Графикът на българските полярници, блокиарни в Чили, се нарушава
Графикът на българските полярници, блокиарни в Чили, се нарушава / БГНЕС

Синдикатите в Чили са обявили днес стачка в подкрепа на исканията на провинция Магеланов проток. Заради това графикът на придвижванията на двете групи наши полярници, блокирани в Пунта Аренас и Рио Галегос, се нарушава чувствително, съобщи БТА.

Посолството ни в Сантяго де Чили е влязло в контакт с консулите на останалите държави от Европейския съюз и заедно обмислят действия относно седмината българи, до момента без резултат. Само в планинския курорт Пуерто Наталес на около 250 км от Пунта Аренас са блокирани над 1200 чуждестранни туристи.

В препятствие за българските полярници се превърна стачка, започнала в град Пунта Аренас на 12 януари, срещу увеличението на цената на природния газ със 17%. Ограничените средства, с които оперира нашата експедиция, са предопределили придвижване до Пунта Аренас - най-южното пристанище в Чили, разположено на брега на Магелановия пролив. Поради тази причина вместо директен самолетен полет, се е наложило комбинирането на самолетен полет и автобусен превоз, които са спестили няколкостотин долара на човек, отбелязва още БТА.

Стачката беше обявена до 17 януари, като се очакваше днес българската група да лети с полет на бразилските военновъздушни сили до о-в Кинг Джордж, където е изградена българската база.