/ Gulliver/Getty Images
Германия отново ще връща бежанци и мигранти в други държави от Европейския съюз в съответствие с Дъблинското споразумение. Това потвърди германското министерство на вътрешните работи в отговор на въпрос от агенция ДПА.

Регламентът от Дъблин предполага, че мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в страната, в която за първи път са преминали границата на ЕС. В тази връзка германските власти имат право да ги експулсират в съответните държави, за да бъде спазвана тази разпоредба.

Над 1000 души са се завърнали доброволно в Сирия за последните 3 години с германска финансова помощ


„В съответствие с премахването на ограниченията за трансгранично пътуване, както и предупрежденията за пътувания до ЕС, движението за преместване на определени лица с цел предаването им също е възобновено“, се казва в изявление на германското министерство на вътрешните работи. Този процес бе спрян на 23 март поради пандемията на коронавирус.

Възобновяването на процедурата се извършва на етапи. На първия етап става дума за предаването на бежанците в съседни на Германия държави като транспортирането им се извършва по шосе. След това - до по-далечни страни - участници в Дъблинското споразумение, освен това по въздух и „главно с чартърни полети“.

За да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция, се предприемат необходимите превантивни мерки. Тези, които показват симптоми на инфекция или имат лабораторно потвърждение на заболяването, могат да останат в Германия, докато не се възстановят напълно.

Притокът на бежанци в Европейския съюз, след забележим спад, причинен от коронавируса през април, през май отново рязко се увеличи. Миналия месец Европейската гранична служба Фронтекс регистрира почти 4300 случая на нерегламентирано преминаване на граници на ЕС по основните миграционни маршрути - почти три пъти повече в сравнение с април, съобщи групата Funke на 14 юни, позовавайки се на статистически данни.
БТА