Германците плащат двойно за нарушения по пътищата
Германците плащат двойно за нарушения по пътищата / снимкa: БГНЕС

От днес в Германия значително се увеличават глобите за нарушение на правилата за движение по пътищата. Това съобщи министърът на транспорта, строителството и градоустройството Волфганг Тифензее, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Размерът на глобите за превишена скоростта, употреба на алкохол и наркотични средства зад волана се увеличава двойно. "Въвеждането на тези мерки ще позволи да се повиши безопасността по германските пътища", отбеляза Тифензее. Той призова властите във Федералната република да засилят полицейския контрол за съблюдаване на правилата за движение по пътищата. Министърът е убеден, че повишението на глобите ще направи германските пътища по-сигурни.

Най-строги мерки са въведени срещу шофьорите, управляващи автомобил след употреба на алкохол или наркотични вещества. Глобата за шофиране със съдържание на алкохол в кръвта над 0,5 промила се увеличава до 500 евро в сравнение с досегашните 250 евро. Ако тази мярка не окаже ефект и шофьорът бъде задържан за аналогично нарушение втори път, то той ще трябва да се раздели с 1000 евро. За трето задържане глобата се увеличава на 3000 евро вместо предишните 1500 евро. Следва отнемане на шофьорската книжка за шест месеца и заповед за подлагане на скъпо медицинско-психологическо изследване.