Габриел Гифърдс вече може да диша самостоятелно
Габриел Гифърдс вече може да диша самостоятелно / снимка: Reuters

Американската депутатка Габриел Гифърдс, която бе тежко ранена при нападение в събота в щата Аризона, вече може да диша самостоятелно, предадоха АФП и ДПА. 40-годишната Гифърдс бе простреляна в главата при стрелба на митинг в Тусон, при което бяха убити шестима души, сред които 9-годишно момиченце и федерален съдия, а 14 са ранени.

„Радвам се да съобщя, че тя се държи. Състоянието й е същото като вчера. Все така отговаря на прости команди и можахме да намалим дозите успокоителни”, съобщи Майкъл Лемол, неврохирург от Университетския медицински център в Тусон. „Тя сега е в състояние да диша самостоятелно. Единствената причина да оставим командното дишане е да защитим дихателната й система от усложнения като пневмония”, уточни лекарят.

Шестима от ранените при стрелбата продължават да са в болница. Гифърдс е в критично състояние, трима други са в тежко състояние, а останалите двама са добре, съобщи ръководителят на хирургическия отдел на болницата Питър Рий.

Нападателят Джаред Ли Лафнър, на 22 години, бе изправен пред съда за пръв път вчера във Финикс. Той е съден от федерален съд за убийства и опити за убийства на федерални служители и ще бъден съден отделно от щатски съд в Аризона за нападенията над другите жертви.

След телефонно допитване на Си Би Ес Нюз пък стана известно, че мнозинството американци отхвърлят възгледа, че разгорещената политическа риторика е повлияла на стрелбата в Аризона в събота. След трагедията различни политици и коментатори заявиха, че обществено-политическата атмосфера, в която острият език и идеологическата поляризация са нещо обичайно, са допринесли за нападението, отбелязва Ройтерс.

Националното допитване на Си Би Ес до 673 американци в зряла възраст  обаче е установило, че според 57 процента от анкетираните острият политически тон няма нищо общо със стрелбата, докато 32 процента са посочили, че има.

Най-силно отхвърлят тази връзка привържениците на републиканците. 69% от тях смятат, че грубата риторика няма връзка с нападението, а 19 на сто, които застъпват противоположното мнение. 49% от анкетираните демократи също не виждат причинно-следствена връзка между острия политически тон и нападението, докато според 42% тя е факт.