ФСС започна разследване за тероризъм при експлозията във влака Москва-Санкт Петербург
ФСС започна разследване за тероризъм при експлозията във влака Москва-Санкт Петербург / netinfo

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия започна разследване за тероризъм при взривовете, които извадиха от релсите експреса Москва - Санкт Петербург, съобщи Асошиейтед прес. Следователите вече са направили чрез фоторобот рисунки на двама потенциални извършители и продължават да събират веществени доказателства.

При дерайлирането на влака в понеделник вечерта бяха ранени 60 души, в това число и един българин. От ранените 25 души са хоспитализирани. В момента на взрива експресът "Нева" се е движел със скорост 191 км/ч. Взривът бил поставен на около 30 метра преди мост над път. По случайност локомотивът и вагоните дерайлирали след като композицията излязла от моста. Все още никой не е поел отговорност за експлозията, посочва Ройтерс.

Инцидентът засили опасенията, че Русия ще стане свидетел на още терористични актове преди парламентарните избори през декември и президентските през март догодина, посочва АП.

"Опасността от тероризъм и екстремизъм не е премахната", заяви директорът на ФСС Николай Патрушев пред участниците в състоялата се снощи среща на Националната антитерористична комисия - сборен орган, в който участват висши служители от органите за поддържане на реда, министри и шефове на държавни агенции.

"Тези събития са доказателство, че решението на Комисията да предприеме антитерористични мерки преди изборите е било правилно и навременно", подчертал Патрушев.