/ Thinkstock/Getty Images
Френски съдия, занимаващ се със семейно право, реши да промени име на бебе, родено през август, което родителите искали да запишат с името Джихад, съобщава АФП.
 
Оргазъм, Фейсбук и Хаштаг - само част от най-нестандартните имена

Магистратът реши компромисно да смени двете гласни в думата и така да промени името на Джахид. Съдията заяви, че не може да принуди родителите да му казват по този начин, то в интерес на самото дете е в регистрите да фигурира с името Джахид. Родителите са изтъкнали, че думата „джихад“ освен свещена война за разпространение или защита на исляма, означава и „усилие“, „борба“. Кметството в Тулуза, обаче, в светлината на терористичните атентати с ислямистки мотиви са изпратили сигнал до прокуратурата и така случаят е стигнал до съда.


Забранени бебешки имена от различни точки на света


Не кръщавайте децата си с двойни или екзотични имена

През ноември в Ница кметството сезира правосъдието, след като момче бе записано като Мохамед Низар Мера по името на джихадист, извършил 7 убийства, включително на три еврейски деца, в Тулуза и Монтобан през 2012 г. Неговият брат е изправен понастоящем пред съда за съучастие в убийство. В крайна сметка родителите се отказаха от това име.

Във Франция от 1993 г. на служителите в гражданските регистри не е позволено да забраняват на родителите да записват детето си както искат. Случаите, при които прокуратурата е сезирана за смяната на име, са много редки. 
БТА