Френската полиция атакува организираната престъпност
Френската полиция атакува организираната престъпност / снимка: Reuters

500 полицаи са били разположени в южната част на Франция като част от усилията за справяне с организираните банди от Източна Европа, залавяйки наркотици, оръжия и пари, като са били задържани 30 души, предаде АФП.

Силите на реда заловили над 100 000 евро кеш, килограм кокаин, няколко килограма листа канабис оръжия и луксозни коли в акция в различни части на Марсилия, Авиньон и Тулон, съобщи Ролан Жил, генерален директор на националната жандармерия. Операцията е "резултат от едногодишно разследване, с което да сложим край на действията на организирани криминални банди от Балканите", посочи той.

Оливие Рот, обществен обвинител в Екс-ан-Прованс съобщи, че 34 души са били задържани под стража, някои от които вече са били в затвора, съобщава БГНЕС. Източник, близък до разследването заяви, че много от имената в полицейското досие са от местни ромски общности. Властите били първоначално уведомени за възможността организирани престъпни групи да действат в района с появата на съобщения през февруари 2008 г. на престъпници, представяли се за полицаи, за да отнемат пари и ценни вещи от чужди туристи в райони на магистрали.

Делото, което се отнася до над 100 различни инцидента започнало с нападения на магистрали на испанската и италианската граница, особено на свързващата Перпинян и Ница, пояснява обвинителят Рот.