Франция и Руанда скъсаха дипломатическите си отношения
Франция и Руанда скъсаха дипломатическите си отношения / netinfo

Руанда реши да скъса дипломатическите си отношения с Франция, предаде Франс прес, цитирайки френското външно министерство.

Руандийските власти са уведомили с вербална нота френския посланик в Кигали за това свое решение, което влиза в сила на 27 ноември.

Френското външно министерство изрази съжаление за прекратяването на двустранните дипломатически отношения.

По-рано правителството на Руанда нареди на френския посланик в Кигали да напусне страната до 24 часа и изиска да бъде затворено френското посолство в Руанда.

Дипломатическите отношения бяха прекратени след препоръката на френския съдия Жан-Луи Брюгиер Международният съд за престъпленията в Руанда да започне съдебно преследване срещу президента на Руанда Пол Кагаме заради предполагаемо негово участие в атентата, отнел живота на генерал-майор Жювенал Хабиаримана, който беше президент на Руанда от 1973 до 1994 г. Френският съдия отправи препоръката на 20 ноември тази година.

Три дни по-късно, на 23 ноември, той подписа девет заповеди за арест на близки на Кагаме. Същия ден в Кигали имаше демонстрация срещу Франция.

Убийството на Хабиаримана постави началото на вълна от насилие, отнела живота на 800 000 души в Руанда, припомня Асошиейтед прес.