/ БТА
Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия съобщи, че утре ще пътува до Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски нуждите на Украйна в навечерието на зимата, предаде кореспондент на БТА, Николай Желязков. 

Фон дер Лайен отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари. Възстановяването й ще бъде финансирано от средствата, придобити от печалбите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

По нейните думи ЕС е готов да предостави на Киев още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната мрежа. От началото на руското военно нападение преди две години ЕС е осигурил над два милиарда евро подкрепа за покриване на нуждите от енергия на Украйна, добави тя.

Според председателя на ЕК осигурената подкрепа, включително със свързването на електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна през 2022 г., покрива около 25% от зимното потребление на нападнатата страна. Фон дер Лайен уточни, че руските удари са унищожили 80% от украинските ТЕЦ и 1/3 от ВЕЦ в страната. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА