/ БГНЕС, архив
Новият ръководител на ЕС настоя в сряда, че блокът няма да замени НАТО като гарант за европейската сигурност, докато отзвукът от диагнозата за „мозъчна смърт“ на пакта, поставена от френския президент Еманюел Макрон, продължава да отеква.

Урсула фон дер Лайен, новият председател на Европейската комисия, стана най-висшият европейски лидер, който се дистанцира от думите на Макрон, заявил, че НАТО претърпя "мозъчна смърт" и че Европа може да се защити.

Германия: Нямаме сблъсък с Франция заради НАТО

Коментарите на френския лидер предизвикаха разрив с Германия, като канцлерът Ангела Меркел излезе от обичайното си резервирано поведение, за да критикува ненужните "бързи решения" и гняв сред източноевропейските съюзници, които гледат на НАТО като жизненоважна опора срещу руската агресия.

Бившият министър на отбраната на Германия Фон дер Лейен заяви, че трансатлантическият съюз ще остане отговорен за европейската колективна сигурност и това не може да се поставя под въпрос.

Хайко Маас репликира Макрон: НАТО е жива

"Европейският съюз никога няма да бъде военен съюз. Европейският съюз е напълно различен", каза тя пред журналисти, след като Европейският парламент одобри новия ѝ екип на комисията.

"Виждам много, много области, в които не виждам НАТО, но Европейският съюз е", добави тя и посочи "огромния набор от инструменти" на блока, включително търговия, помощ за развитие и хуманитарна помощ.
БГНЕС