Филтър за маска, който елиминира коронавируса за по-малко от минута, разработва международен екип от изследователи
Филтър за маска, който елиминира коронавируса за по-малко от минута, разработва международен екип от изследователи / iStock/Getty Images
Не спират усилията на световната научна общност в търсенето на средства срещу коронавируса, извън разработката на ваксините. Католическият университет във Валенсия (UCV) вече работи по разработването на спрей за нос против COVID.

Главният изследовател на Групата за биоматериали и биоинженеринг на UCV, Анхел Серано, го оповести на кръгла маса от експерти по пандемията. Заедно с Университета в Луизиана (САЩ) и швейцарската фармацевтична компания Pan Therapeutics, те разработват спрейове, използващи въглеродни наноматериали и бензалкониев хлорид.

Освен това Анхел Серано разкри, че се работи и по създаването на филтри за маски, "способни да дезактивират SARS-CoV-2 и устойчиви бактерии за по-малко от минута." Изследователи от Норвегия и Япония също са си сътрудничили в този проект.

„Разговаряме със северноамериканска компания, която иска да комерсиализира този вид маски в САЩ, където до този момент тя не беше достигнала масовото си използване.“

Заедно с други изследователи от UCV, чрез 3D печат се разработват филтри и маски срещу COVID и срещу микроби, които са биоразградими, тъй като използването на милиарди маски по света през пандемията представлява и екологична заплаха.

Превод и редакция: DarikNews