/ ThinkStock/Getty Images
Фейсбук е знаел още през 2014 г. за потенциално злонамерени действия на Русия чрез социалната мрежа, далеч преди фактите да станат обществено достояние, заяви Деймиън Колинс, председател на британска парламентарна комисия, цитиран от Франс прес.
 
От месеци насам социалната мрежа е под прицела на Комисията по информационните технологии, културата и медиите на Камарата на общините на британския парламент.
 
Тя проучва компанията във връзка с феномена на "фалшивите новини".
 
Днес Колинс поиска от представител на социалната мрежа да даде обяснения във връзка с вътрешни имейли на Фейсбук, с които се сдобила съгласно рядко използвана парламентарна процедура. Председателят на комисията заяви, че още през октомври 2014 г. инженер от Фейсбук е предупредил компанията, че руски айпи адреси са получавали достъп до 3 милиарда информации на ден.
 
"След като руските айпи адреси са извличали огромни количества данни от платформата, това беше ли сигнализирано, или просто заметено под килима?" - този въпрос зададе Колинс на Ричард Алън, вицепрезидент на Фейсбук.
 
"Всяка информация, която може да сте видял, е в най-добрия случай частична, а в най-лошия потенциално заблуждаваща", подчерта представителят на социалната мрежа. Според него въпросните имейли съдържали частична и непроверена информация.
 
През тази година Фейсбук беше замесен в множество скандали. Компанията беше обвинена, че Русия е използвала услугите на социалната му мрежа, за да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 година. Освен това беше разкрито, че фирмата "Кеймбридж аналитика" е използвала данни на потребители за политически цели, а пропуск в сигурността доведе до споделянето на данни на милиони потребители. Неотдавна разследване на в. "Ню Йорк таймс" разкри, че Фейсбук е заблудил обществеността за това, което му е известно за руската намеса и е прибягнал до услугите на фирма за връзки с обществеността, за да отклони общественото недоволство.
 
В работата на британската парламентарна комисия участваха и депутати от Аржентина, Бразилия, Франция, Ирландия, Латвия и Сингапур, отбелязва АФП. Представители на Канада, Франция и Ирландия изразиха недоволство от действията на компанията.
БТА