Европейският съд по правата на човека осъди България
Европейският съд по правата на човека осъди България / netinfo

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради полицаи, които са малтретирали задържан – биели го и го оставили прав с белезници на ръце цяла нощ.

Васил Петров, фотограф и музикант от София, ще получи обезщетение за нанесени морални щети в размер на 10 000 евро, тъй като съдиите счетоха, че той е бил подложен на нечовешко и унизително отношение със „значителна степен на сериозност”. В решението на съда се отбелязва също прекомерната продължителност и липсата на ефективност на процесуално-следствените действия - повече от седем години.

През февруари 1998 г. Петров бил отведен в полицейския участък заради подозрения, че е имал сексуални отношения с модел от своето ателие. Той прекарал цялата нощ вързан с белезници за тръба, която се намирала над главата му и бил бит от полицаите с палки, юмруци и ритници. След като бил пуснат на свобода, той бил прегледан от съдебен лекар, който установил подкожен кръвоизлив, което можело да подсили жалбата му. На 29 май 1998 г. той подал жалба срещу трима полицаи заради малтретиране.

Прокуратурата решила да не даде ход на делото заради липса на доказателства, това решение било отменено на втора инстанция. През септември 2005 г. съд в София прекратил наказателната процедура срещу полицаите заради изтичане на срок на давност, допълва БГНЕС.