/ iStock/Getty Images
Членовете на Европейската космическа агенция (ESA) се съгласиха в четвъртък с рекорден бюджет от 14,4 милиарда евро с обещанието да запазят мястото на Европа сред лидерите в тази сфера, когато САЩ и Китай прогресират изключително бързо, а предприемачи като Илон Мъск със своя Space X навлизат в този бизнес.

Бюджетът е разделен, като за три години са 12,5 милиарда евро, а всичките 14,4 милиарда евро за пет, което представлява увеличение с около четири милиарда евро в сравнение с предишния бюджет.

Чрез ново приложение ще можем да се снимаме от сателит

"Това е изненадващо, дори повече, отколкото предполагах. Това е добре", каза ръководителят на ESA Ян Вьорнер на пресконференция, след като министри от 22-те държави-членки се срещнаха в Севиля в продължение на два дни.

Вьорнер каза, че обещанията за финансиране означават, че ESA може да изпълни пълна серия от програми плюс допълнителна научна работа, като посочи стъпки за увеличаване на наблюдението на земята като част от усилията, наред с други неща, за наблюдение на изменението на климата.

Астрономи записаха „песента“ на Земята в слънчева буря

"Това е гигантска стъпка напред за Европа, петдесет години след кацането на Луната", заяви Жан-Ив льо Гол, ръководител на френската космическа агенция.

„Счупихме всички рекорди по отношение на финансовите вноски“, добави Льо Гал.

Германия направи най-голям принос в бюджета - около 3,3 милиарда евро, следвана от Франция на 2,7 милиарда евро, Италия 2,3 милиарда евро и Великобритания с 1,7 милиарда евро.

Космическите отпадъци представляват проблем за сателитите


ESA не е орган на Европейския съюз и затова позицията на Великобритания като член остава непроменена въпреки Брекзит.

Сред проектите, подчертани от ESA, бяха първият гравитационен детектор на вълни в Космоса, LISA и мисията Athena , предназначени да "дадат фундаментален напредък в нашето разбиране на основната физика на Вселената."

ESA потвърди ангажимента си към Международната космическа станция до 2030 г. и участието си в проекта Gateway - първата космическа станция, планирана да бъде в орбита около Луната.
БГНЕС