Мари Арена
Мари Арена / БТА
Белгийският евродепутат Мари Арена отново отрече да е замесена в делото "Катаргейт", в което се разследват съмнения за корупция в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко, съобщиха местни медии. Арена е дала интервю, в което обяснява, че десет месеца след началото на разследването може само да потвърди онова, което вече е казала - че не е замесена.

По повод резултата от обиските в няколко жилища, които тя и нейни близки ползват, Арена пояснява, че не знае откъде са парите, намерени в имот на сина й. Тя добавя, че двамата не са разговаряли по този въпрос и подчертава, че той е пълнолетен гражданин и сам носи отговорност за постъпките си.

Адвокатът на Арена отбелязва, че досега тя не е била разпитвана, не са й повдигани обвинения, не е внасяно искане за свалянето на имунитета й, не е била задържана. 

Мари Арена бе свързана с бившия евродепутат Антонио Панцери, признал се за ръководител на организирана престъпна група с цел лобизъм и корупция и станал защитен свидетел. Панцери многократно отхвърли съмненията за участие на Арена в престъпната дейност, но в интервюто тя заявява, че вината е негова и повече не желае да го вижда.

Обвинения бяха повдигнати срещу доскорошния заместник председател на ЕП Ева Кайли, която бе в затвора няколко месеца и вече се върна на работа. Обвиняеми са също партньорът й Франческо Джорджи, както и евродепутатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела. Първоначално следствието се водеше от съдията Мишел Клез, който си направи отвод, след като бе изяснено, че синът му е извършвал съвместна дейност със сина на Арена.
Николай Желязков/БТА