Решението е по искане на белгийските власти
Европейският парламент реши днес да свали имунитетите на евродепутатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела, свързани с разследването, станало известно като "Катаргейт".

В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е по искане на белгийските власти, които водят разслредването по случая.

Преди дни комисията на ЕП по правни въпроси единодушно подкрепи искането на следователите.

В началото на януари Европейският парламент обяви, че е започнал спешна процедура, по искане на белгийските съдебни власти, за снемане на имунитета на двама европейски депутати в рамките на разследването за корупция, замесващо Катар.

Бившата зам.-председателка на ЕП Ева Кайли остава в ареста


Депутатите са обект на разследването, принудило белгийските съдебни власт да арестуват на 9 декември заместник-председателката на ЕП, гръцката социалистическа евродепутатка Ева Кайли.

Партньорът на Кайли - италианецът Франческо Джорджи, който е и парламентарен сътрудник на Коцолино, също беше задържан. Задържан беше и бившият евродепутат, италианският социалист Пиер Антонио Панцери, както и Николо Фига-Таламанка, който е ръководител на неправителствена организация.

Всички те бяха арестувани заради принадлежност към престъпна организация, пране на пари, корупция, а скандалът, в който се оказаха замесени потресе ЕС и породи напрежение между ЕС и Катар.
Николай Желязков/БТА