Европейският парламент обяви, че е започнал спешна процедура, по искане на белгийските съдебни власти, за снемане на имунитета на двама европейски депутати в рамките на разследването за корупция, замесващо Катар, предаде Франс прес.

Брюксел: Изтичането на информация застрашава делото „Катаргейт“

Двамата депутати са италианецът Андреа Коцолино и белгиецът Марк Тарабела, казват запознати източници. И двамата са част от парламентарната група на "Социалистите и демократите".

Депутатите са обект на разследването, принудило белгийските съдебни власт да арестуват на 9 декември заместник-председателката на ЕП, гръцката социалистическа евродепутатка Ева Кайли.

Партньорът на Кайли - италианецът Франческо Джорджи, който е и парламентарен сътрудник на Коцолино, също беше задържан. Задържан беше и бившият евродепутат, италианският социалист Пиер Антонио Панцери, както и Николо Фига-Таламанка, който е ръководител на неправителствена организация.

Всички те бяха арестувани заради принадлежност към престъпна организация, пране на пари, корупция, а скандалът, в който се оказаха замесени потресе ЕС и породи напрежение между ЕС и Катар.

При задържането Кайли не можа да се възползва от парламентарния си имунитет, защото бе заловена на местопрестъплението - в апартамента й бяха намерени чанти с пари. На 13 декември тя беше отстранена от пост на заместник-председател на ЕП с почти единодушен вот на евродепутатите.

В Белгия разследването доведе до 20 претърсвания между 9 и 12 декември, в това число и в сградата на ЕП. Жилището на Тарабела бе претърсено на 10 декември. Белгийските разследващи откриха и конфискуваха общо 1,5 милиона евро в брой в жилищата на Панцери и на Кайли, както и в куфар, транспортиран от бащата на Кайли.

Арести в Брюксел заради корупция в европейския парламент

"В отговор на искане от белгийските съдебни власти, задействах спешна процедура за вдигане на имунитета на двама членове на ЕП. Няма да има никаква безнаказаност, абсолютно никаква", заяви председателката на ЕП Роберта Мецола. Тя подчерта, че ЕП е на страната на закона и че ще направи всичко, за да се бори срещу корупцията.

Мецола ще информира официално евродепутатите за искането за вдигане на имунитета на двамата им колеги по време на следващата пленарна сесия на 16 януари в Страсбург. Парламентарната комисия по съдебни въпроси трябва да разгледа искането при закрити врата и да обяви решение. Накрая ще има гласуване в пленарна зала. Целта е процедурата да приключи на 13 февруари.

Още на 13 декември Белгийската социалистическа партия суспендира членството на Тарабела. На 16 декември италианската Демократическа партия суспендира като превантивна мярка членството на Коцолино до приключване на  разследването, касаещо скандала "Катаргейт".
Габриела Големнска, БТА