Над 14 000 души напуснаха домовете си, след като индонезийските власти обявиха най-висока степен на тревога поради опасност от изригване на вулкан на силно посещавания от туристи остров Бали, предаде ДПА.

Евакуация Бали
БГНЕС

Късно снощи властите определиха нивото на тревога за района на планината Агун в областта Карангасем до 4-та степен, обявявайки, че има непосредствена опасност от изригване на вулкана.

вулкан Бали
Gettyimages

Жителите на околните села са били превозени с камиони до временни убежища в правителствени сгради, спортни зали и на открити пространства, съобщи представител на спасителните служби. Някои от тях са взели със себе си мотоциклети, дюшеци и дори добитък, уточни той.

Евакуация Бали
БГНЕС

Над 10 000 служители са мобилизирани, за да помагат при евакуацията. Говорител на Националната служба за действия при бедствия отбеляза, че властите осигуряват храна, вода и медицинска помощ на евакуираните.

Около 80 души живеят близо до вулкана. Говорителят подчерта, че Бали остава безопасен за туристите и че летището продължава да работи нормално.

Мощен вулкан се „бунтува“ в Бали, властите предупредиха за опасност (ВИДЕО)


За последен път вулканът Агун, висок 3030 метра, избухна през 1963-64 година, отнемайки живота на около 1500 души. Вулканът привлича много местни и чуждестранни туристи.

Индонезия се намира в Тихоокеанския огнен пръстен - район, известен с честите земетресения и вулканични изригвания. В страната има около 130 активни вулкана.
БТА