Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер
Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер / БГНЕС
Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.
 
Пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той каза, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел. Това трябва да договорим сега, допълни той. По-рано той е намеквал, че за тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства. Изданието информира, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи кандидати, макар че Йотингер не посочва конкретна страна.

Меркел осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти? 

Австрийският канцлер Себастиан Курц и германският канцлер Ангела Меркел
Австрийският канцлер Себастиан Курц и германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС


Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна тъкмо поема ротационното председателство на ЕС, каза вчера, че е важно отделните страни от ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно спомена Италия и Либия, както и Испания и Мароко.
 
Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да приеме на територията си необходимата инфраструктура. Няколко страни, включително Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха идеята.
 
България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер / БГНЕС


Междувременно германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза на заседание на своя Християнсоциален съюз (ХСС), че не е доволен от постигнатото от канцлерката Ангела Меркел във връзка с миграцията на срещата на върха на Европейския съюз. Според цитирани от световните медии представители на ХСС Зеехофер заявил на среща на партията в Мюнхен, че не вижда алтернатива на връщането на някои мигранти, пристигнали на германската граница - мярка, която би го вкарала в конфликт с Меркел. Той казал, че разговорите, които е провел снощи с канцлерката, не са довели до успех.
 
Меркел се надява, че споразумението, постигнато на срещата на ЕС в Брюксел тази седмица, ще успокои баварските й съюзници, които настояват за значително втвърдяване на имиграционната политика на Германия.

И Полша отрече да е подписвала споразумение за приемане на мигранти
 
Лидерите от ЕС се съгласиха да създадат "контролирани" центрове за мигранти, първо в Европа, а после в Северна Африка. Меркел също така сключи отделни двустранни сделки с редица държави от общността. Според Зеехофер тези решения не са толкова ефективни, колкото едностранното връщане на пристигнали на германската граница мигранти, които вече са регистрирани като кандидати за убежище в друга страна от ЕС. Той също така е отхвърлил предложението на Меркел за настаняване на тези мигранти в т.нар. сборни бежански центрове в Германия.
БТА