ЕС-Русия
ЕС-Русия / Thinkstock/Getty Images
Европейският съюз ще продължи санкциите срещу Русия, докато Москва се откаже от подкрепата си за сепаратисткия бунт в Украйна, заявиха външните министри, цитирани от Ройтерс. ЕС изглежда е решил да поддържа единен фронт по редица външнополитически въпроси, по които президентът на САЩ Доналд Тръмп заема различни позиции, отбелязва Ройтерс, включително по теми като Иран, Китай и ролята на НАТО.

ЕС ще отмени санкциите срещу Русия, ако САЩ направят същото?

"Няма аргумент за отслабване на санкциите", заяви британският външен министър Борис Джонсън на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС. Джонсън коментираше мерките, наложени през 2014 г. съвместно със САЩ, които засягат руския енергиен, финансов и отбранителен сектор. На срещата при закрити врати Джонсън призова ЕС да не се поддава на "украинската умора". Въпреки зависимостта си от руския петрол и газ, ЕС подчертава, че никога няма да признае анексирането на украинския полуостров Крим от Русия и очаква от Москва да спазва мирното споразумение от Минск за Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Медведев: Русия не бива да очаква скорошна отмяна на санкциите срещу нея

"Не мога да кажа каква е позицията на президентската администрация на САЩ по този въпрос, но мога да кажа каква е позицията на Европа", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отбеляза, че по време на посещението си във Вашингтон в края на седмицата ще обсъди Украйна и конфликта в Сирия с представители на Белия дом. Очаква се тя да се срещне със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, с Джаред Къшнър, старши съветник в Белия дом и със сенатори.

На 20 февруари вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети Брюксел, добави Могерини. Дипломати от ЕС обаче се опасяват, че ако САЩ решат да отслабят санкциите срещу Русия, това ще затрудни запазването на европейските санкции. Настроени помирително към Москва страни от ЕС, включително Унгария, Италия, Гърция и България може да окажат натиск за възстановяване на бизнес отношенията, отбелязва Ройтерс.

САЩ запазват санкциите срещу Русия до връщането на Крим на Украйна

14 страни от ЕС, включително Великобритания, Швеция и Дания отправиха съвместен призив да се окаже по-голяма подкрепа за Киев - да се премахнат визите за украинците и да се приложи изцяло споразумението за свободна търговия с Украйна, което все още не е получило подкрепата на холандския парламент.
БТА