Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
За момента Европейският съюз не планира изтегляне на семействата на своите дипломати от Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той е казал това, след като Съединените щати съобщиха, че възнамеряват да изтеглят семействата на своите дипломати от Украйна, посочвайки като причина очакваното всеки момент военно нападение от страна на Русия.

"Няма да направим същото, защото не знаем за никакви конкретни причини. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче ще ни информира", заяви днес Борел пред репортери при пристигането си за среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, към която се очаква Блинкън да се присъедини следобед онлайн.

"Преговорите продължават", каза ръководителят на европейската дипломация. Той обаче добави, че не вижда причина за напускане на Украйна, "освен ако държавният секретар Блинкен не ни даде информация, която оправдава такава стъпка".

Очаква се външните министри от ЕС да отправят поредно предупреждение към Русия заради струпаните нейни войски на границата ѝ с Украйна.

Украинското министерство на външните работи смята, че заповедта на Държавния департамент на САЩ семействата на служителите на американското посолство да напуснат Украйна е преждевременна, така както и разрешението, дадено на някои от служителите на дипломатическата мисия, да се евакуират по своя преценка. Това гласи коментар на говорителя на министерството Олег Николенко, публикуван днес на уебсайта на ведомството, съобщи ТАСС.

В текста се подчертава, че Украйна уважава правото на другите държави да гарантират сигурността на своите дипломати, но смята, че подобен ход е "преждевременен и е проява на прекомерна предпазливост".

"Министерството на външните работи на Украйна взе под внимание решението на Държавния департамент на САЩ. . . Това не означава, че всички служители на посолството на САЩ ще напуснат Украйна сега. Посолството ще продължи да работи пълноценно", пише в коментара. Подчертава се, че "в действителност напоследък няма драматична промяна в ситуацията със сигурността". "Заплахата от нови вълни на руска агресия остава постоянна от 2014 г., а струпването на руски войски в близост до (украинската) граница започна още през април миналата година."

САЩ нареди на семействата на всички служители на посолството им в Киев да напуснат Украйна

Министерството на външните работи на Украйна също така призова за спокойствие във връзка с препоръката гражданите на САЩ да регистрират плановете си за пътуване на уебсайта на Държавния департамент.

Датският министър на външните работи Йепе Кофод заяви, че Европейският съюз е готов да наложи безпрецедентни санкции, ако Русия нападне Украйна, предаде Ройтерс.

"Няма съмнение, че сме готови да отговорим с всеобхватни, невиждани досега санкции, ако Русия отново нахлуе в Украйна", каза Кофод пред репортери при пристигането си за днешната среща на външните министри на държавите от ЕС.

"Русия трябва да бъде наясно, Путин трябва да бъде наясно, че използването на провокации и военна сила за прекрояване на границите в Европа ще им струва много скъпо. Готови сме да наложим най-тежките санкции, по-тежки и от тези през 2014 г.", заяви датският външен министър.
БТА