ЕС иска Италия да снема пръстови отпечатъци от мигрантите, ако трябва със сила
ЕС иска Италия да снема пръстови отпечатъци от мигрантите, ако трябва със сила / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия предизвика силни реакции в Италия, като поиска да се прибягва до сила, ако се наложи, за да се снемат пръстови отпечатъци от всички мигранти, пристигащи на италианския бряг, съобщи Франс прес.

В доклад на Комисията се иска "да се положат допълнителни усилия, за да се предостави по-солидна правна рамка за дейностите в центровете за приемане на мигранти, и в частност да се разреши употребата на сила за снемане на пръстови отпечатъци. Целта да се вземат отпечатъци от 100 на сто от пристигащите мигранти трябва да бъде постигната без отлагане", подчертава ЕК.

1,2 млн. незаконни влизания в ЕС през първите 10 месеца на годината

В отговор на въпроса за отпечатъците италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви, че правната рамка и практиката на Касационния съд вече позволяват употребата на сила за снемането им.

Юнкер иронизира разпределението на мигрантите в ЕС

Въпросът е особено чувствителен в Италия, където за последните две години пристигнаха над 320 000 мигранти. Тя няма желание да ги задържа на своя територия, като взема отпечатъците им, още повече че програмата за разселване в ЕС все още не е започнала да действа. Според доклада на Комисията, 144 мигранти са били отведени от Италия за други европейски страни, а европейски партньори са предложили на Рим до 1000 места в рамките на тази програма.

Източник: БТА