Юнкер иронизира разпределението на мигрантите в ЕС
Юнкер иронизира разпределението на мигрантите в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

При настоящите темпове Евросъюзът може да завърши разпределението на 160 000 мигранти към 2101-та година, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

ЕС и страните от Африка с План за борба с миграционната криза

„Не съм доволен от сегашните темпове за разпределение на мигрантите. Към днешна дата от 160 000 мигранти са разпределени едва 130 души. Ако продължаваме по същия начин, ще приключим с преселението към 1 януари 2101 година", подчерта той на пресконференция във столицата на Малта Валета след края на срещата ЕС-Африка.

ЕС обсъжда създаването на центрове за мигранти на Балканите

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък бе категоричен, че мигрантите не трябва да избират в коя държава от ЕС молят за убежище, това е работа на Еврокомисията.

„Ако мигрантите не сътрудничат с властта, ще има последствия. Търсещите убежище не могат да решават къде да попаднат, това е работа на Еврокомисията и на нашите вътрешни министерства", подчерта Туск.

От транспорта до хотела или как сърбите печелят от мигрантите

ЕС съгласува през септември механизъм за прехвърляне сред страните членки на 160 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Но понеже далеч не всички държави са готови да приемат бежанци, процесът протича много бавно.

Източник: БГНЕС