От транспорта до хотела или как сърбите печелят от мигрантите
От транспорта до хотела или как сърбите печелят от мигрантите / БГНЕС

Докато все повече мигранти преминават през територията на Сърбия, предприемчивите местни жители се насочват към лагерите и им предлагат своите услуги... срещу определено възнаграждение.

Продажба на билети

Транспортирането на мигранти - най-бързо развиващият се бизнес на Балканите. Местните жители като Лиридон Бизали например стоят около мигрантския лагер в Прешево и продават билети до Хърватия за 35 евро. Самият Бизали печели като барман по-малко от 8 евро на ден, а от продажбата на билети - 50-70 евро дневно.

Жест на солидарност

Въпреки високия си доход Бизали не се гордее с работата си. Той често организира безплатни превози за мигранти, които не могат да си позволят да си купят билети. „Самият аз съм бежанец, затова разбирам всичко. Тези автобусни пътувания трябва да са безплатни. Европа дава пари на Сърбия за мигрантите, но нашето правителство не им дава нищо".

Търсенето ражда предлагането

Всеки ден в лагера в Прешево пристигат от 7000 до 10 000 мигранти. В супермаркетите и ресторантите, намиращи се на близо, не могат да се оплачат от липсата на клиентела. За да удовлетворят повишеното търсене, тези заведения сега работят по-дълго, цените се вдигнаха двойно, а понякога и тройно. „Никога не съм виждал в Сърбия толкова скъп хамбургер", отбелязва Бизали.

От СИМ-карти до коли

Оказвайки се на ново място, първото нещо, което мигрантите търсят, е СИМ-карта, за да се свържат с приятели и роднини. Край лагера могат да бъдат купени не само предплатени карти, но и коли за хората, които не могат продължително време да вървят пешком.

Търговците на обувки

Заради приближаващата зима и честите проливни дъждове, много от мигрантите са с изтъркани обувки. Местните виждат в това допълнителна възможност за печалба, предлагайки чорапи и обувки.

От транспорта до хотела или как сърбите печелят от мигрантите
netinfo

Опашки за регистрация

Страните, през които минава маршрутът на мигрантите, трябва да регистрират новопристигналите. Понякога за регистрация се образуват гигантски опашки. Доброволецът Даниела Габриел разказва, че някои шофьори на автобуси събират регистрационните документи на пътниците, отправящи се за Хърватия, след което ги продават на хората, на които не им се стои на опашка.

Жертва на мошеници

Габриел разказва също, че някои шофьори на автобуси взимат пари за пътуване до Хърватия, но вместо това свалят мигрантите в някой сръбски град под предлог, че трябва да оформят документи в несъществуващи регистрационни центрове.

Бандитизъм по пътищата

Други доброволци споделят, че са били заплашвани със смърт, защото са товарели мигрантите на автобуси, съветвайки ги да избягват потенциално опасни шофьори на таксита.

Всички се отчитат на полицията

Лиридон Бизали признава, че плаща по 100 евро на полицаите седмично, за да му позволят да продава билети край лагера в Прешево. „Трябва да им дадем каквото искат, за да ни оставят на мира", казва той. Шофьорите също дават подкупи на служителите на реда.

Места няма... с малки изключения

С постепенното застудяване на времето, хотелите, разположени по пътя на мигрантите, приемат все повече от тях. Собствениците на хотели подхождат доста избирателно при приема на своите клиенти. Търсят се все повече едностайни номера. Хотелите все по-често отказват да настаняват мигрантите, ако те не могат да заплатят по-високата цена.

Източник: БГНЕС