/ iStock/Getty Images
Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за Boeing и Airbus, заради който бяха въведени взаимни мита на стойност над 10 млрд. долара, съобщи агенция "Блумбърг".

Според източник на агенцията от ЕС Европейската комисия е обсъдила с държавите членки проект на договор, за да договори споразумението с Вашингтон още преди началото на срещата на върха.

Както подчертава агенцията, до постигането на това споразумение се е стигнало, след като политиците в Брюксел и Вашингтон все повече започнали да осъзнават, че финансираната от държавата Китайска корпорация за търговска авиация (COMAC) може в края на десетилетието да се превърне в реален конкурент на Boeing и Airbus и да отслаби позициите им в областта на самолетостроенето.

По данни на "Блумбърг" на срещата на върха ЕС – САЩ се планира също да бъде постигнато споразумение за отмяна на митата върху стоманата и алуминия, въведени от Вашингтон през 2018 г. „от съображения за националната сигурност”. Както отбелязват представителите на ЕС, точните срокове за отмяната на митата засега не са известни, но страните най-вероятно ще бъдат готови да осъществят инициативата до края на тази година.

Спорът за Boeing и Airbus

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че на днешната среща на върха ЕС-Съединени щати ще бъде постигнат компромис по търговския спор за субсидиите за самолетите „Еърбъс“ и „Боинг“, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Спорът за държавните субсидии за производството на самолетите, продължил 16 години, се изостри особено при администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В края на миналата година Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти в отговор на налагането на налози от ЕС на американски стоки за 4 млрд. долара. Фон дер Лайен каза, че още при първия си телефонен разговор с президента Джо Байдън през февруари, двамата са се съгласили, че трябва да намерят решение на този спор:

„Не трябва да подценяваме ситуацията - това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация, така че е в наш общ интерес да го решим. И аз съм много положително настроена и убедена, че днес ще постигнем резултат“.

През март тази година председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха да замразят за четири месеца взаимните мита.
БНР