/ ThinkStock/Getty Images
Европейският съюз "е готов да обмисли какви допълнителни уверения могат да бъдат предоставени" на Великобритания за предпазната мярка за Северна Ирландия и за проектоспоразумението за Брекзита, предаде Ройтерс.

Близо 200 депутати консерватори възнамеряват да подкрепят Тереза Мей

Агенцията се позовава на проектодокумент от шест точки, който ЕС подготвя за британската премиерка Тереза Мей. Целта на документа е да помогне на премиерката да убеди разделения британски парламент да одобри споразумението за Брекзита. В проектодокумента се подчертава, че тези уверения няма да променят или да противоречат на споразумението.

27-те страни от ЕС все още не са успели да се споразумеят за голяма част от текста. Според дипломатически източници се очаква параграфът, в който се казва, че ЕС има готовност да предостави допълнителни уверения на Лондон, да бъде променен по-късно през деня заради съпротивата на Ирландия и други страни членки.

Тереза Мей ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие

Германия не е готова да предоговаря предпазната мярка за Северна Ирландия, записана в проектоспоразумението за Брекзита, заяви външният министър Хайко Маас пред радио "Дойчландфунк". Текстът на проектоспоразумението не е основа за дискусии, а основа за вземане на решения, подчерта той.
БТА