Спътникът ще бъде готов за пълноценна работа 48 часа след като достигне планираната орбита
Първият турски спътник за наблюдение ще бъде изстрелян в Космоса на 11 април, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

„Нашият първи наблюдателен спътник IMECE с възможност да прави снимки с висока резолюция, произведен в национални предприятия, ще бъде изстрелян в орбита на 11 април. Продължаваме да се развиваме в глобалната космическа надпревара, благодарение на нашите човешки ресурси, възможности и технологии”, каза още президентът.

След това изстрелване турските спътници в околоземна орбита ще се увеличат до 10.

IMECE е спътник за наблюдение на повърхността на Земята. Той е разработен от Изследователския институт за космически технологии Tubitak-Uzay. Спътникът ще бъде изведен в орбита на височина 680 км.

Сателит на НАСА откри планета, подобна на Земята

Спътникът ще може да приема и предава изображения с висока резолюция и детайлизация под 1 м. Задачите на новия спътник включват събиране на информация за нуждите на отбраната, борба с природните бедствия, наблюдение на климатичните процеси и селското стопанство.

Спътникът ще бъде готов за пълноценна работа 48 часа след като достигне планираната орбита. Сегашният срок на експлоатация е пет години.