Ердоган и Путин се срещат в Санкт Петербург
Ердоган и Путин се срещат в Санкт Петербург / БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива днес в Санкт Петербург, за да разчупи официално леда с руския си колега Владимир Путин - посещение, което идва в много подходящ момент за турския лидер, който е много огорчен от липсата на подкрепа от неговите западни "приятели" след осуетения преврат, посочва АФП.

Това посещение е първата визита в чужбина на турския президент след опита за преврат на 15 юли, за който турските власти обвиняват организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Визитата се осъществява след помирението, станало възможно след "съжаленията", изразени от Ердоган за свалянето през ноември от турски изтребител на руски бомбардировач над турско-сирийската граница.

Ердоган се зарадва на реакцията на Русия по повод осуетения преврат: Путин беше един от първите чуждестранни лидери, който му се обади по телефона, за да осъди енергично преврата и без да е изненадващо, не демонстрира настроенията на европейските лидери във връзка с последвалите репресии, посочва агенцията.
Турция е загрижена да поправи щетите, предизвикани от руските санкции, в секторите на земеделието, строителството и туризма, отбелязва АФП.

Според данни от Кремъл търговският стокообмен е намалял с 43 процента до 6,1 милиарда долара от януари до май тази година. Посещенията на руски туристи са отбелязали рязък спад от 93 процента през юни на годишна база.

На срещата в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция ще обсъдят въпросите за отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод "Турски поток", уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други теми, посочи миналата седмица съветникът на Путин по въпросите на външната политика Юрий Ушаков.

Според Ушаков фактът, че Ердоган отива в Русия толкова бързо след осуетения преврат, показва важността, която Анкара придава на отношенията си с Москва.
Това ще е историческо посещение, ново начало. В разговорите с моя приятел Владимир аз вярвам, че ще бъде открита нова страница в нашите отношения, посочи Ердоган в интервю за ТАСС преди визитата.

Източник: БТА