Еманюел Алтит: Освобождаването на медиците е триумф за Кадафи
Еманюел Алтит: Освобождаването на медиците е триумф за Кадафи / netinfo

Освобождаването на българските медицински сестри от Либия е дипломатически триумф за либийския лидер Муамар Кадафи, който извоюва завръщането на страната си в международната общност при неговите условия, заяви един от френските адвокати на сестрите Еманюел Алтит, цитиран от Франс прес.

Еманюел Алтит изрази облекчение от екстрадицията на петте медицински сестри и получилия българско гражданство палестински лекар, но изтъкна, че те повече отвсякога се нуждаят от подкрепа заради изключително крехкото си психологическо състояние.

"От гледна точка на либийците и на Муамар Кадафи това е триумф, защото те получиха каквото искаха в символичен план, а този случай беше символичен, следователно политически", заяви Еманюел Алтит.

Според френския адвокат освобождаването на медиците на първо място осигурява приемствеността във властта за Кадафи и семейството му.

Второ, то позволява връщането на Либия в редиците на международната общност и конкретно във важния за президента Никола Саркози европейско-средиземноморски диалог.

Трето, то потвърждава пред другите арабски държави основателността на либийската стратегия с едно признаване, което се изрази в посещението на най-високопоставените западни държавни глави в шатрата му", казва Алтит, имайки предвид и предвиденото за утре посещение на Саркози в Триполи.

Либия бе поставена в международна изолация след атентатите срещу дискотека в Берлин през 1986 г., Локърби през 1988 г. и самолет на ЮТА през 1989 г. Впоследствие тя се приближи към западните държави, а през декември 2003 г. обяви, че прекратява всичките си тайни програми за въоръжение, припомня АФП.