Млад мъж предизвика експлозия пред посолството на САЩ в китайската столица Пекин, ранявайки единствено себе си, предаде Франс прес. Полицията и очевидци съобщиха за силен взрив с много дим.

В изявление полицията посочи, че 26-годишният мъж се казва Цзян и че той е от град Тунляо в автономния район Вътрешна Монголия, Северен Китай, посочва Асошиейтед прес.

Към 13 ч. местно време (5 ч. по Гринуич) мъжът възпламенил дребно самоделно устройство, приличащо на бомбичка, съобщи в комюнике Бюрото за обществена сигурност в Пекин.
"Към 13 ч. се чу силна експлозия. Излязохме на улицата, но полицията много бързо отцепи района", каза за АФП човек, който работи на същата улица. Виждаше се предмет, покрит с одеяло, добави той и подчерта, че става въпрос за предмет, а не за тяло.

В комюнике американското посолството потвърди информацията за експлозия до комплекса.

"Един човек задейства бомба", каза говорител, цитирайки висш служител от охраната на дипломатическата мисия.
Кореспондент на АФП каза, че към 6.40 ч. по Гринуич спокойствието в района е било възстановено.

Посолството уточни, че не са нанесени щети на дипломатическата собственост и няма пострадали хора.
В дипломатическия квартал в северната част на китайската столица се намират също посолствата на Израел, Франция и Индия.

Френското посолство призова за повишена бдителност.

След инцидента изразът „американско посолство“ беше блокиран в търсачката на платформата за микроблогове Вейбо - китайският Twitter.
Китайското външно министерство нарече експлозията "единичен инцидент, нарушил обществената сигурност", предаде ТАСС, като цитира говорителя на ведомството Гън Шуан. "Пекинската полиция бързо и адекватно се справи с положението", подчерта той.
БТА